HEVERLEE - Vlaanderen Medisch Centrum moet Vlaamse kennis en technologie verkoopbaar maken.
De gezondheidszorg, de zorgsector en de technologische kennis in Vlaanderen zijn van een hoog niveau. Daar kan munt uit geslagen worden. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) ziet marktpotentieel in de sector. ‘Health is wealth' zegt hij. Gezondheid is rijkdom. ‘Maar de patiënt blijft wel centraal staan.' Met zijn kennis en technologie kan Vlaanderen buitenlandse patiënten aantrekken. Of nog beter, Vlaanderen kan zijn kennis internationaal verkopen.
Het paradepaardje van de nieuwe technieken is een bestralingstechniek van het universitair ziekenhuis van Brussel. Dat bestraalt kankertumoren gerichter en ontwijkt zo het gezonde weefsel rondom. ‘Vroeger had iemand met keelkanker na een behandeling voor altijd een droge mond. Binnenkort kunnen we de speekselklieren sparen', zegt Dirk Verellen van het universitaire ziekenhuis.
‘Kwaliteit voor onze patiënten, werkgelegenheid en economische mogelijkheden', zeggen Peeters, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) en minister van Innovatie, Ingrid Lieten (SP.A).
Om de krachten te bundelen, lanceerden ze gisteren Vlaanderen Medisch Centrum. ‘Vandaag bestaan er al veel sterke projecten in de zorgsector en in de bedrijfswereld. Maar als die niet bij elkaar gezet worden en steun krijgen, gaat de capaciteit verloren. Dat moet Vlaanderen Medisch Centrum vermijden. Werkgroepen met leden uit de verschillende sectoren zullen projecten die in aanmerking komen, beoordelen op kwaliteit, economisch potentieel én ethiek.'
De projecten waar het Medisch Centrum nu al mee samenwerkt, komen uit innovatieve sectoren als nanotechnologie, biotechnologie en informatie- en communicatietechnologie.
De Universiteit van Hasselt sleutelt aan ICT-toepassingen om ouderenzorg efficiënter en goedkoper te maken. ‘Met de toenemende vergrijzing zullen ouderen langer thuis moeten blijven', zegt Geert Houben van de Universiteit. ‘Bejaarden zullen een touchscreen in huis krijgen dat hen waarschuwt als het tijd is voor medicatie. Maar ze zullen via hun computer ook kunnen communiceren met artsen, verplegers en hun kleinkinderen.'
Of deze futuristische technieken geen averechts effect zullen hebben en het menselijk contact nog meer zullen beperken? ‘Beter een gesprek via de computer dan niets', zegt Houben realistisch. ‘De ouderen zullen ook geen keuze hebben. Deze methode bespaart sterk op personeel en kan verkocht worden.'
‘Het Medisch Centrum moet dan overdenken of de kwaliteit niet ten koste gaat van de innovatie', legt Vandeurzen uit.
Genzyme, een biotechnologisch bedrijf uit Geel, is gespecialiseerd in het zoeken van oplossingen voor zeldzame ziekten.Hun technieken verkopen ze in negentig landen. ‘Zo zetten we België op de wereldkaart', zegt directrice Hilde Stoop. Met één beperking: slechts één op de honderdduizend mensen lijdt aan een zeldzame ziekte.
Jolien PAUWELS
De Standaard
05-02-2010
Het artikel in PDF vindt u
hier.