donderdag 28 oktober 2010

Een touchscreen in de keuken. Ook voor jou?

In veel nieuwe keukens die de dag van vandaag worden geinstalleerd wordt een TV geplaatst. Op die manier kunnen jonge mensen die weinig tijd hebben gewoon hun favoriete TV-programma volgen terwijl ze aan het koken zijn. Ook bij oudere mensen die veel tijd doorbrengen in de keuken zien we deze trend terugkomen. Wat als het scherm in de keuken nu eens meer was dan een TV, maar een echt multimedia toestel waar je ook andere dingen mee kan doen?



Neem bijv. recepten op internet. Hét grote probleem met recepten op internet is dat ze in principe veel te ver af zijn van de keuken. Ofwel moet je naar de bureau waar de computer staat, je zoekt naar een leuk recept, en dan... Ofwel leer je het vanbuiten (veel succes), ofwel print je het af (op 4 bladzijden: op het eerste staat alleen de titel en een halve foto, op het tweede en derde de ingredienten en de bereiding en het vierde is een wit blad met bovenaan enkel de datum).
Een andere mogelijkheid is een laptop mee in de keuken nemen en met je vuile vingers de cursor door het internet te navigeren op zoek naar lekkernijen. En als je een URL wilt ingeven wordt ook je toetsenbord vuil. En dan moet je tussen alle banners door het recept nog vinden. En dan valt je laptop uit omdat je vergeten was hem in de stroom in te steken. Enz. Heb je nu nog zin in digitale recepten?


Stel dat er nu eens een touchscreen in de keuken zou staan/hangen waarmee je heel eenvoudig met je vinger het weerbericht kan bekijken, de laatste nieuwtjes lezen, berichtjes sturen, familiekalender bijhouden, radio luisteren, filmpjes bekijken, spelletjes spelen, boodschappenlijstje bijhouden, reportages van het nieuws bekijken enz.? Zou dat niet handig zijn?

En juist ja, ook recepten opzoeken. Met filmpjes. Die je op pauze kan zetten na iedere stap, zodat je het gerecht perfect kan volgen en namaken. En dat je het gerecht ook nog eens eenvoudig naar een vriendin kan sturen. Of de ingredienten aan je boodschappenlijstje kan toevoegen. Dat je dan direct naar Colruyt of Delhaize kan sturen. Enz.

Ga maar naar eens naar www.cubigo.com, waar je gratis kan registreren. Je zal zien dat de toekomst zeer dichtbij is.

maandag 4 oktober 2010

Waarom CUBIGO anders is dan Android

Hallo 'anoniem' (je mag mij ook altijd een persoonlijk emailtje sturen hoor :o) ),

Bedankt voor je opmerkingen op mijn vorige post. Ik weet niet wie je bent, dus probeer ik je te bereiken op deze manier, door het schrijven van een nieuwe post. Voor de andere lezers: dit was de reactie op mijn vorige post:

"Denk je nu echt dat Android platformen niet geschikt zijn voor grotere touchscreens + dat jullie het beter zouden doen dan een HP? Good luck."
"Nog even de vorige post in perspectief plaatsen: Good luck en dat is echt gemeend. Ik hoop dat je er in slaagt. Ik denk alleen dat het moeilijk zal worden."

Eerst en vooral geloof ik absoluut in Android als platform op zich. Er zijn echter 2 grote verschillen met CUBIGO:

1) Android is niet klaar voor touchscreens groter dan een mobiele telefoon, zie dit artikel: Android niet klaar voor tablets. Dit is natuurlijk een korte-termijn verschil.

2) Android is een platform, CUBIGO is een applicatie. Het platform waarop CUBIGO draait, doet er niet toe (we hebben naast Silverlight ook een versie in Flash, iPhone/iPad en Android).

Nu weet ik ook wel dat er op Android door duizenden mensen 'applicaties' worden ontwikkeld, maar ook hier zijn een aantal nadelen aan verbonden. De belangrijkste 5 redenen:

1) De honderdduizenden door 3rd parties ontwikkelde applicaties in de Android Market (ook in de iPhone AppStore trouwens) zorgen er voor dat het zeer moeilijk wordt om 'kwaliteit' te onderscheiden van 'bezigheid'. Zoek je op 'rekenmachine', krijg je 100 applicaties. Hoe weet je welke de beste is? In CUBIGO zal er maar 1 rekenmachine zijn, en wij garanderen dat die goed is.

2) Omdat 'iedereen' applicaties mag ontwikkelen en men zelf kan kiezen 'hoe' je de applicatie maakt, zien ze er allemaal anders uit en werken ze allemaal anders. Vergelijk dit met het web: iedereen mag websites maken, dus er is geen uniformiteit en consistentie, zowel in functionaliteit als look & feel. In CUBIGO ziet er elke applicatie identiek uit en werkt elke applicatie op dezelfde manier.

3) Portabiliteit (overdraagbaarheid): stel je maakt gedurende de week een boodschappenlijstje op je touchscreen in de keuken. 's Zaterdags ga je naar de Colruyt om je inkopen te doen; het zou dus heel handig zijn om je boodschappenlijstje 'bij de hand te hebben' op je telefoon (iPhone, Android, ...). CUBIGO draait zowel op je touchscreen (Windows) als op je telefoon (bijv. iPhone). 

4) Als je op vakantie bent, zou het toch handig zijn dat je op eender welke PC met internet kon inloggen en jouw CUBIGO blokjes bij de hand hebt? Zelfs binnenkort domotica (camera bij je thuis, lichten, ...)! Omdat CUBIGO een website is, kan dit op elke browser. Niet elke PC draait Android.

5) Omdat Google (en ook Apple) wereldspelers zijn, en omdat de hele wereld applicaties mag maken, is het zeer moeilijk om goede, lokale content en diensten te vinden. Koffiekoeken bestellen bij de bakker op de hoek van de straat? Daar heb je een applicatie voor nodig, geen platform. En deze applicatie moet eerst zowel de bakker als de consument hebben bereikt. Zie je Google dit doen?

Dan noemde je HP nog. HP is een hardwarefabrikant, geen software-ontwikkelaar. Als ze ooit software voor touchscreens zouden gaan aanbieden is het om hun hardware beter te doen verkopen. Ze zullen dit hoogstwaarschijnlijk dus inkopen of laten ontwikkelen door een andere partij; het zal nooit hun core business worden. Dit is ook de reden dat het waarschijnlijk bij eenvoudige toepassingen zal blijven.

Beste 'anoniem', ben je al gaan kijken naar CUBIGO? Ben je al geregistreerd? Graag zou ik je mening eens weten of de applicatie zelf!

vrijdag 1 oktober 2010

Er is geen goede software voor touchscreens!

Heeft u ook al gemerkt dat touchscreens in alle maten, vormen, kleuren en gewichten de markt aan het veroveren zijn? Bijna elke GSM heeft tegenwoordig een touchscreen, je hebt de wonderkinderen van Apple (iPod Touch, iPhone en iPad), en iedere zichzelf respecterende computerfabrikant heeft een touchscreen PC  of tablet in zijn gamma opgenomen. Touchscreens zijn niet alleen intuitiever, ze zijn ook nog eens veel leuker dan het traditionele muis en toetsenbord, waar het overgrote merendeel van ons is mee opgegroeid. En zeg nu zelf, zo een touchscreen heeft toch ook nog eens een hoger 'gadget' en 'high-tech' gehalte, is het niet?

Nu is er door deze snelle evolutie echter, naast de kleine minpuntjes als 'touchscreens zijn niet te gebruiken door blinden' en 'touchscreens worden heel snel vettig', een iets groter probleem ontstaan: er is geen goede software voor touchscreens. Bekijk onderstaand filmpje maar eens, tussen minuut 2:30 en 4:00.



In het filmpje wordt exact aangehaald waar het over gaat: momenteel zijn er geen goede toepassingen voor touchscreen PC's en tablets, vooral diegene die op Windows 7 draaien. Ok, je hebt de iPad met de AppStore en je hebt Android met de Market, maar dit zijn operating systems gemaakt voor mobiele apparaten als telefoons en kleine tablets. Wat als je morgen een HP Touchsmart 23'' Touchscreen PC met Windows 7 koopt? Juist ja, er is geen 'winkel' voor het kopen van touchscreentoepassingen. HP zou hier wel mee bezig zijn, maar dit zullen zeer eenvoudige en beperkte applicaties zijn.


De reden van dit gebrek aan aangepaste touchscreen software is het feit dat muis en toetsenbord jaar en dag de scepter hebben gezwaaid. Waardoor zowel Windows als zo goed als alle websites op het internet zijn gemaakt voor muis en toesenbord. En dat is exact een van de redenen waarom we CUBIGO hebben gebouwd.
Nog een artikel dat deze stelling bevestigt vind je hier.


CUBIGO is een webtoepassing die volledig gemaakt is om te gebruiken op touchscreens. Elke element van de user interface (knoppen, lijsten, inputvelden enz.) zijn zo gemaakt dat ze met de vinger te gebruiken zijn. (dus groter dan de traditionele interfaces die met de muis worden bediend). Ook is er een zogenaamd 'on-screen' toetsenbord aanwezig, zodat ook tekst met de vinger kan worden ingegeven. Een bijkomend voordeel van het gebruik van grotere elementen is dat de toepassing ook zeer eenvoudig te bedienen is met de muis.

Neem zeker eens een kijkje op www.cubigo.com. Dit is immers een softwareplatform voor touchscreens, met allerlei nuttige toepassingen. Met de komst van allerlei touchscreens PC's en tablets kan dit wel eens zeer nuttig zijn!