zaterdag 6 februari 2010

Vlaanderen zet fors in op medische toekomst

70.000 extra jobs in witte sector tegen 2014

Leuven - De Vlaamse regering heeft gisteren 'Vlaanderen Medisch Centrum' (VMC) gelanceerd. Dat moet de brug slaan tussen medische onderzoekers en de zorgsector, en zo leiden tot een sneller gebruik van uitvindingen in onze gezondheidszorg. In dit project krijgt de UHasselt steun voor haar uitvindingen op het vlak van thuiszorg.


Tegen 2030 zal meer dan 25 procent van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar. Om ons daartegen te wapenen, moet onze gezondheidszorg blijven evolueren. Daarom lanceerde de Vlaamse regering gisteren 'Vlaanderen Medisch Centrum', één van de pijlers van het ViA-plan (Vlaanderen in Actie). Het centrum moet het overleg tussen onderzoekers en de eigenlijke zorgsector vergroten. Tot nu toe drongen nieuwe medische ontwikkelingen niet genoeg door tot de zieken- en rusthuizen.

Door het overleg moeten goede uitvindingen sneller worden ingezet op het terrein. Die uitvindingen zijn heel verschillend. Het gaat over betere bestraling van kankertumoren, maar ook over een comfortabele thuiszorg voor ouderen.

Universiteit Hasselt

De Universiteit Hasselt ontwikkelt zo'n project voor thuiszorg. "Binnenkort worden twee serviceflats in Hasselt en Neerpelt voorzien van een elektronisch touchscreen", zegt Geert Houben van de UHasselt. "Daarmee kunnen ouderen bijvoorbeeld elektronisch hun boodschappen doorgeven. In een tweede fase zou het systeem kunnen zorgen voor een automatische verbinding met de huisarts en het verplegend personeel."

Bedoeling is om die baanbrekende uitvindingen niet alleen sneller toe te passen, maar ook uit te voeren naar het buitenland. "Op die manier zou onze geldverslindende gezondheidszorg ook geld opleveren", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). "En ondanks die commercialisering zal de patiënt centraal blijven staan", belooft Vlaams minister van Gezondheidszorg Jo Vandeurzen (CD&V).

70.000 extra jobs

Tegen 2014 moeten er in ieder geval 70.000 jobs bijkomen in de zorgsector. Dat is nodig om de groeiende groep ouderen te verzorgen. Door het imago van de medische beroepen op te krikken, hoopt de regering de nieuwe jobs snel te kunnen invullen.

TvD/YL
Het Belang van Limburg
05-02-2010

Het artikel in PDF vindt u hier.

1 opmerking: