vrijdag 24 december 2010

NOVICEPT wint award op Zorgidee

Op 13 december 2010 werd op de Universiteit Hasselt voor de eerste maal het "Zorgidee: Innovaties in de zorg" symposium georganiseerd. Tijdens Zorgidee staat men stil bij de uitdagingen en opportuniteiten met betrekking tot zorginnovatie.


Het NOVICEPT project (touchscreens in de zorg) werd als 1 van 13 concrete cases gepresenteerd. De volledige presentatie vindt u hier: deel 1 en deel 2.

Na afloop van de presentaties werd door het publiek het meest innovatieve zorgproject gekozen, of het project met grootste potentieel. Het NOVICEPT project kwam hierbij als winnaar uit de bus. De prijs  (een schilderij van Koen van Mechelen) werd uitgereikt door minister Lieten en Vandeurzen, samen met de rector van de universiteit.


Naar aanleiding van het Zorgidee symposium stond er tevens een artikel in het Nieuwsblad. Klik hier voor het artikel online, hier voor het krantenartikel.


De TV Limburg reportage over Zorgidee vind je hieronder:

zondag 19 december 2010

Zal technologie ons uit het rusthuis houden?

Het volledige artikel in PDF (gepubliceerd in het magazine "Sociaal" in oktober 2010) vindt u hier.

Door de vergrijzing zullen we allemaal langer thuis moeten blijven wonen, en dat willen we meestal ook. Tenminste, als we omringd worden door de juiste zorgen en diensten. Ook het zorgproces zal efficiënter moeten worden georganiseerd, aangezien het vinden van geschoold en gemotiveerd verplegend personeel in de toekomst steeds moeilijker zal worden.


Als we door het inzetten van technologie enkele jaren langer thuis kunnen blijven voor we naar een serviceflat of rusthuis gaan, betekent dit op de totale Belgische bevolking een significante stap voorwaarts om het tekort aan bedden in de verzorgingssector weg te werken. Kan technologie ons helpen om comfortabel ouder te worden in onze eigen omgeving, zodat we er langer kunnen blijven?


Door gebruik te maken van een touchscreen met een internetverbinding, kunnen zeer eenvoudige toepassingen met betrekking tot communicatie, informatie en dienstverlening worden aangeboden. Hierdoor zullen bepaalde behoeften van mensen die ouder worden en toch thuis willen blijven wonen, kunnen worden ingevuld. Naarmate men ouder wordt kunnen aan dit platform zorggerelateerde diensten worden toegevoegd, zodat het platform ‘meegroeit’ op maat van de gebruiker.

woensdag 24 november 2010

CUBIGO niet in de finale van de Columbus Trofee

Na de presentatiedag van de 7 genomineerden in Maastricht op vrijdag 19 november, werd CUBIGO net niet geselecteerd voor de 4 finaleplaatsen. Het is natuurlijk een feit dat CUBIGO als klanten niet ALLEEN horecazaken heeft, terwijl dit bij de andere kandidaten wel het geval is.

Volgende kandidaten gaan wel door: Disqovery, Hampi Products, Freshweb.nl en Lily's Cupcakes. Wij wensen de finalisten dan ook veel succes! U kan de wedstrijd volgen op www.columbustrofee.com.

woensdag 17 november 2010

'Waarom moet CUBIGO de Columbus Trofee winnen?'

Zoals je al in een vorige blogpost kon lezen, is CUBIGO genomineerd voor de Nederlandse Columbus Trofee 2011. Komende vrijdag (17-11) moet iedereen voor een 25-koppige jury een korte presentatie geven en hun vragen beantwoorden. Uit de 7 genomineerden worden dan 4 finalisten gekozen.

Eind vorige week kwam een mailtje van de organisatie binnen: maak een eenvoudig filmpje van 1 minuut met als boodschap 'waarom jullie de trofee moeten winnen'. Hier het resultaat:



Meer nieuws na vrijdag!

vrijdag 5 november 2010

CUBIGO genomineerd voor Columbus Trofee 2011

CUBIGO werd samen met 6 anderen genomineerd voor de Columbus Trofee 2011. De Columbus Trofee is een aanmoedigingsprijs voor startende en eigenzinnige ondernemers die toeleverancier zijn aan de horeca. Dit jaarlijks terugkerend initiatief van Projectburo Mise en Place en MECC Maastricht dient als een steuntje in de rug voor jonge ondernemers, die op geheel eigen, en daardoor vaak onconventionele wijze succesvol zijn.

Als communicatieplatform is CUBIGO ideaal geschikt voor de horeca. Niet alleen kunnen restaurants enz. een bedrijfsaccount nemen om menu's te delen met klanten of nieuwsbrieven te sturen, ook kunnen klanten thuis reserveren of menu's aan huis laten leveren.

Wordt vervolgd!

donderdag 28 oktober 2010

Een touchscreen in de keuken. Ook voor jou?

In veel nieuwe keukens die de dag van vandaag worden geinstalleerd wordt een TV geplaatst. Op die manier kunnen jonge mensen die weinig tijd hebben gewoon hun favoriete TV-programma volgen terwijl ze aan het koken zijn. Ook bij oudere mensen die veel tijd doorbrengen in de keuken zien we deze trend terugkomen. Wat als het scherm in de keuken nu eens meer was dan een TV, maar een echt multimedia toestel waar je ook andere dingen mee kan doen?



Neem bijv. recepten op internet. Hét grote probleem met recepten op internet is dat ze in principe veel te ver af zijn van de keuken. Ofwel moet je naar de bureau waar de computer staat, je zoekt naar een leuk recept, en dan... Ofwel leer je het vanbuiten (veel succes), ofwel print je het af (op 4 bladzijden: op het eerste staat alleen de titel en een halve foto, op het tweede en derde de ingredienten en de bereiding en het vierde is een wit blad met bovenaan enkel de datum).
Een andere mogelijkheid is een laptop mee in de keuken nemen en met je vuile vingers de cursor door het internet te navigeren op zoek naar lekkernijen. En als je een URL wilt ingeven wordt ook je toetsenbord vuil. En dan moet je tussen alle banners door het recept nog vinden. En dan valt je laptop uit omdat je vergeten was hem in de stroom in te steken. Enz. Heb je nu nog zin in digitale recepten?


Stel dat er nu eens een touchscreen in de keuken zou staan/hangen waarmee je heel eenvoudig met je vinger het weerbericht kan bekijken, de laatste nieuwtjes lezen, berichtjes sturen, familiekalender bijhouden, radio luisteren, filmpjes bekijken, spelletjes spelen, boodschappenlijstje bijhouden, reportages van het nieuws bekijken enz.? Zou dat niet handig zijn?

En juist ja, ook recepten opzoeken. Met filmpjes. Die je op pauze kan zetten na iedere stap, zodat je het gerecht perfect kan volgen en namaken. En dat je het gerecht ook nog eens eenvoudig naar een vriendin kan sturen. Of de ingredienten aan je boodschappenlijstje kan toevoegen. Dat je dan direct naar Colruyt of Delhaize kan sturen. Enz.

Ga maar naar eens naar www.cubigo.com, waar je gratis kan registreren. Je zal zien dat de toekomst zeer dichtbij is.

maandag 4 oktober 2010

Waarom CUBIGO anders is dan Android

Hallo 'anoniem' (je mag mij ook altijd een persoonlijk emailtje sturen hoor :o) ),

Bedankt voor je opmerkingen op mijn vorige post. Ik weet niet wie je bent, dus probeer ik je te bereiken op deze manier, door het schrijven van een nieuwe post. Voor de andere lezers: dit was de reactie op mijn vorige post:

"Denk je nu echt dat Android platformen niet geschikt zijn voor grotere touchscreens + dat jullie het beter zouden doen dan een HP? Good luck."
"Nog even de vorige post in perspectief plaatsen: Good luck en dat is echt gemeend. Ik hoop dat je er in slaagt. Ik denk alleen dat het moeilijk zal worden."

Eerst en vooral geloof ik absoluut in Android als platform op zich. Er zijn echter 2 grote verschillen met CUBIGO:

1) Android is niet klaar voor touchscreens groter dan een mobiele telefoon, zie dit artikel: Android niet klaar voor tablets. Dit is natuurlijk een korte-termijn verschil.

2) Android is een platform, CUBIGO is een applicatie. Het platform waarop CUBIGO draait, doet er niet toe (we hebben naast Silverlight ook een versie in Flash, iPhone/iPad en Android).

Nu weet ik ook wel dat er op Android door duizenden mensen 'applicaties' worden ontwikkeld, maar ook hier zijn een aantal nadelen aan verbonden. De belangrijkste 5 redenen:

1) De honderdduizenden door 3rd parties ontwikkelde applicaties in de Android Market (ook in de iPhone AppStore trouwens) zorgen er voor dat het zeer moeilijk wordt om 'kwaliteit' te onderscheiden van 'bezigheid'. Zoek je op 'rekenmachine', krijg je 100 applicaties. Hoe weet je welke de beste is? In CUBIGO zal er maar 1 rekenmachine zijn, en wij garanderen dat die goed is.

2) Omdat 'iedereen' applicaties mag ontwikkelen en men zelf kan kiezen 'hoe' je de applicatie maakt, zien ze er allemaal anders uit en werken ze allemaal anders. Vergelijk dit met het web: iedereen mag websites maken, dus er is geen uniformiteit en consistentie, zowel in functionaliteit als look & feel. In CUBIGO ziet er elke applicatie identiek uit en werkt elke applicatie op dezelfde manier.

3) Portabiliteit (overdraagbaarheid): stel je maakt gedurende de week een boodschappenlijstje op je touchscreen in de keuken. 's Zaterdags ga je naar de Colruyt om je inkopen te doen; het zou dus heel handig zijn om je boodschappenlijstje 'bij de hand te hebben' op je telefoon (iPhone, Android, ...). CUBIGO draait zowel op je touchscreen (Windows) als op je telefoon (bijv. iPhone). 

4) Als je op vakantie bent, zou het toch handig zijn dat je op eender welke PC met internet kon inloggen en jouw CUBIGO blokjes bij de hand hebt? Zelfs binnenkort domotica (camera bij je thuis, lichten, ...)! Omdat CUBIGO een website is, kan dit op elke browser. Niet elke PC draait Android.

5) Omdat Google (en ook Apple) wereldspelers zijn, en omdat de hele wereld applicaties mag maken, is het zeer moeilijk om goede, lokale content en diensten te vinden. Koffiekoeken bestellen bij de bakker op de hoek van de straat? Daar heb je een applicatie voor nodig, geen platform. En deze applicatie moet eerst zowel de bakker als de consument hebben bereikt. Zie je Google dit doen?

Dan noemde je HP nog. HP is een hardwarefabrikant, geen software-ontwikkelaar. Als ze ooit software voor touchscreens zouden gaan aanbieden is het om hun hardware beter te doen verkopen. Ze zullen dit hoogstwaarschijnlijk dus inkopen of laten ontwikkelen door een andere partij; het zal nooit hun core business worden. Dit is ook de reden dat het waarschijnlijk bij eenvoudige toepassingen zal blijven.

Beste 'anoniem', ben je al gaan kijken naar CUBIGO? Ben je al geregistreerd? Graag zou ik je mening eens weten of de applicatie zelf!

vrijdag 1 oktober 2010

Er is geen goede software voor touchscreens!

Heeft u ook al gemerkt dat touchscreens in alle maten, vormen, kleuren en gewichten de markt aan het veroveren zijn? Bijna elke GSM heeft tegenwoordig een touchscreen, je hebt de wonderkinderen van Apple (iPod Touch, iPhone en iPad), en iedere zichzelf respecterende computerfabrikant heeft een touchscreen PC  of tablet in zijn gamma opgenomen. Touchscreens zijn niet alleen intuitiever, ze zijn ook nog eens veel leuker dan het traditionele muis en toetsenbord, waar het overgrote merendeel van ons is mee opgegroeid. En zeg nu zelf, zo een touchscreen heeft toch ook nog eens een hoger 'gadget' en 'high-tech' gehalte, is het niet?

Nu is er door deze snelle evolutie echter, naast de kleine minpuntjes als 'touchscreens zijn niet te gebruiken door blinden' en 'touchscreens worden heel snel vettig', een iets groter probleem ontstaan: er is geen goede software voor touchscreens. Bekijk onderstaand filmpje maar eens, tussen minuut 2:30 en 4:00.



In het filmpje wordt exact aangehaald waar het over gaat: momenteel zijn er geen goede toepassingen voor touchscreen PC's en tablets, vooral diegene die op Windows 7 draaien. Ok, je hebt de iPad met de AppStore en je hebt Android met de Market, maar dit zijn operating systems gemaakt voor mobiele apparaten als telefoons en kleine tablets. Wat als je morgen een HP Touchsmart 23'' Touchscreen PC met Windows 7 koopt? Juist ja, er is geen 'winkel' voor het kopen van touchscreentoepassingen. HP zou hier wel mee bezig zijn, maar dit zullen zeer eenvoudige en beperkte applicaties zijn.


De reden van dit gebrek aan aangepaste touchscreen software is het feit dat muis en toetsenbord jaar en dag de scepter hebben gezwaaid. Waardoor zowel Windows als zo goed als alle websites op het internet zijn gemaakt voor muis en toesenbord. En dat is exact een van de redenen waarom we CUBIGO hebben gebouwd.
Nog een artikel dat deze stelling bevestigt vind je hier.


CUBIGO is een webtoepassing die volledig gemaakt is om te gebruiken op touchscreens. Elke element van de user interface (knoppen, lijsten, inputvelden enz.) zijn zo gemaakt dat ze met de vinger te gebruiken zijn. (dus groter dan de traditionele interfaces die met de muis worden bediend). Ook is er een zogenaamd 'on-screen' toetsenbord aanwezig, zodat ook tekst met de vinger kan worden ingegeven. Een bijkomend voordeel van het gebruik van grotere elementen is dat de toepassing ook zeer eenvoudig te bedienen is met de muis.

Neem zeker eens een kijkje op www.cubigo.com. Dit is immers een softwareplatform voor touchscreens, met allerlei nuttige toepassingen. Met de komst van allerlei touchscreens PC's en tablets kan dit wel eens zeer nuttig zijn!

zaterdag 18 september 2010

CUBIGO op Computerfestival Eurosys - TERUGBLIK

Op 1 september werd CUBIGO v1 officieel gelanceerd. Het eerste grote evenement waar CUBIGO aanwezig was, was het Eurosys Computerfestival op 3,4 en 5 september. In totaal zijn er meer dan 10.000 bezoekers geweest. De stand van CUBIGO zag er als volgt uit:


CUBIGO werd gedemonstreerd op de nieuwe HP Touchsmart all-in-one PC met touchscreen. In feite is CUBIGO een website (www.cubigo.com) die op elke PC of touchscreen kan gebruikt worden.

Bezoekers die langskwamen op de CUBIGO stand, kregen een uitgebreide demo en konden ter plaatse registeren voor de gratis versie. Wanneer met een PC of laptop kocht bij Eurosys tijdens het weekend, kreeg eveneens het CUBIGO Comfortpakket (ter waarde van 59,95 euro) gratis.

In totaal hebben op de 3 dagen zo'n 500 personen zich op de stand van CUBIGO geregistreerd voor de gratis versie, waardoor we van een groot succes konden spreken. De bezoekers die ons seminarie bijwoonden ontvingen allen een voucher die recht geeft op het CUBIGO Comfortpakket.



U kan zelf ook gratis registreren voor CUBIGO op www.cubigo.com. U krijgt 10 blokjes gratis. Check it out!

woensdag 8 september 2010

VISIORI v2 gelanceerd!

Met VISIORI is het in 2008 allemaal begonnen voor ARISTOCO. VISIORI is een montuurvergelijkingssysteem voor klanten van opticiens. Mensen die een bril dragen kunnen zichzelf met een nieuwe bril niet duidelijk in de spiegel zien, omdat de brillen in de rekken geen glazen op sterkte bevatten. "Hoe sta ik met deze bril?" is dan ook een vraag die veel voorkomt. Met VISIORI hebben we dit probleem op een zeer eenvoudige manier proberen op te lossen.

VISIORI v1

Klanten die een nieuwe bril opzetten gaan voor een VISIORI scherm staan, nemen zeer eenvoudig enkele foto's van zichzelf (vooraanzicht, zijaanzicht enz.), en zetten dan hun eigen bril terug op om zichzelf met het nieuwe montuur te bekijken op de foto's. Op die manier kunnen deze mensen eindelijk zelf hun bril kiezen! De foto's kunnen ook per 4 op het scherm getoond worden om sneller te kunnen vergelijken. Ook 'onthoud' je met VISIORI welke brillen je reeds gepast hebt, door de foto's van diegene die je niet mooi vindt te verwijderen en de anderen te bewaren.


VISIORI v2

Eind 2008 werden 45 toestellen geinstalleerd in Pearle en Eye Wish Groeneveld winkels in Nederland. In 2009 volgde Belgie en Luxemburg met 50 toestellen voor de grootste winkels. In 2010 werd gestart met de ontwikkelingen van VISIORI v2. Deze versie is gebouwd op het CUBIGO platform, waardoor het zeer eenvoudig wordt om de systemen van op afstand te beheren en nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Een van de nieuwe features is het doorsturen van de gemaakte foto's per email naar jezelf of naar familie of vrienden om hun mening te vragen. Ook de gebruikersinterface werd in versie 2 verbeterd, alsook de handleiding, website, branding, enz. Het volledige product werd met andere woorden in een nieuw kleedje gestoken.

De kaart hieronder toont de opticiens die momenteel VISIORI v2 gebruiken.



VISIORI klanten weergeven op een grotere kaart

Hoe ziet de toekomst er uit? Eerst en vooral zal de verkoop naar zelfstandige opticiens in de Benelux worden verdergezet, evenals het verder uitbreiden van het aantal installaties in winkels van ketens. Daarnaast zal geleidelijk worden gestart met de verkoop in het buitenland. Ook hier liggen nog enorme opportuniteiten.

Dus, als u een nieuwe bril gaat kopen, zoek dan even een opticien die VISIORI heeft... ;o) Neem zeker eens een kijkje op www.visiori.com!

woensdag 1 september 2010

CUBIGO op Computerfestival Eurosys

Sommigen van jullie zullen het misschien al gezien in Het Belang van Limburg of ergens anders: CUBIGO werkt dit jaar mee als partner van Eurosys aan het jaarlijks Computerfestival dat doorgaat op 3, 4 en 5 september in Hasselt. Bij elke aankoop van een PC, printer of laptop krijgt de klant gratis het CUBIGO Comfort pakket (ter waarde van 59,95 euro). Dit pakket bestaat uit 8 extra blokjes, bovenop het gratis CUBIGO Basispakket van 10 blokjes.


De advertentie in hoge resolutie vind je hier.

Tijdens de 3 beursdagen zullen er ook seminaries worden gegeven over CUBIGO, voor zowel consumenten als bedrijven. Bezoekers van de seminaries ontvangen eveneens een gratis CUBIGO Comfortpakket!

Meer informatie over het Eurosys Computerfestival vind je op www.computerfestival.be. CUBIGO vind je op www.cubigo.com (registreer je gratis!).

dinsdag 20 juli 2010

Hoe uw klanten digitaal comfort bieden?

Uit: UNIZO Magazine - Juli-Augustus 2010

Als bedrijfsleider weet u vast en zeker wel hoe belangrijk een goede dienstverlening en persoonlijke klantencontacten zijn. Investeren in een eigen, interactieve website of een duur CRM-pakket is voor velen een brug te ver. Aristoco heeft met ‘Cubigo’ een specifiek internetgebaseerd platform ontwikkeld waarmee u op een eenvoudige en goedkopere manier digitale diensten en informatie aan uw klanten kan aanbieden.

Aristoco is gespecialiseerd in softwareproducten en -oplossingen voor touchscreens. Onder de naam 'Cubigo' ontwikkelde het bedrijf een internet-platform waarmee allerlei toepassingen op eenvoudige manier kunnen worden aangeboden op verschillende soorten aanraakschermen. “We zijn gestart met een product voor opticiens (Visiori), waarmee de klant zichzelf via een touchscreen met camera kan fotograferen om te zien welke bril hem het beste staat”, vertelt bedrijfsleider Geert Houben. “Dankzij deze applicatie kan de opticien een betere service bieden aan zijn klanten.”


Interactief platform

Geert Houben geeft aan dat Aristoco zo’n twee jaar intensief aan het basisplatform gesleuteld heeft om ook in andere sectoren touchscreenapplicaties aan te bieden. “Voor de kmo is het echter zeer belangrijk om naast het verbeteren van de service ín de shop, ook de communicatie met de klant buíten de shop te optimaliseren.” Met de webapplicatie ‘www.cubigo.com’, die bovenop het basisplatform werd gebouwd, legt Aristoco een interactieve link tussen de kmo en de eindklant. “Een bedrijf kan op Cubigo intekenen, wat veel goedkoper is dan een eigen website te laten ontwikkelen. Naast het beheren van contactgegevens, foto’s van de zaak, openingsuren enz., kan het bedrijf promoties of nieuwe producten aankondigen, een eigen webwinkel openen of reservaties beheren. In feite is Cubigo ook een CRM-pakketje waarmee bijvoorbeeld gepersonaliseerde berichten naar klanten kunnen worden gestuurd. Bovendien kan Cubigo volledig worden gebruikt op een touchscreen, wat veel eenvoudiger werkt.”


Eenvoudig in gebruik

Geert Houben: “Van kmo’s wordt vandaag verwacht dat ze een eigen website met evt. een webshop hebben, filmpjes online zetten, aansocial media doen… Dikwijls is dit een erg dure aangelegenheid en vergt dit heel wat inspanning. Bedrijven krijgen op Cubigo in feite al deze zaken in één pakket aangeboden. Bovendien is Cubigo heel eenvoudig te gebruiken, zodat alle info zelf up-to-date kan gehouden worden. Ook kunnen klanten informatie delen met anderen, waardoor je als bedrijf eveneens de voordelen van virale marketing kan benutten. Tot slot is de toepassing ook erg gebruiksvriendelijk voor de eindklant. Omdat Cubigo een nternetapplicatie is, kan iedereen er overal gebruik van maken, op je pc thuis of op kantoor, op een touchscreen of iPad in de keuken, of op je iPhone onderweg. Frietjes bestellen bij de frituur, het menu van een restaurant opvragen en reserveren of de nieuwe collectie van je favoriete kledingwinkel bekijken, het kan allemaal.” Cubigo wordt in het najaar van 2010 gelanceerd. U kan alvast een kijkje nemen op www.cubigo.com.

ARISTOCO, Wetenschapspark 4 bus 4, 3590 Diepenbeek, T. 011 301 334, F. 011 301 331, www.aristoco.com

Het volledige artikel in PDF vindt u hier.

dinsdag 13 juli 2010

CEO Belgacom bevestigt het CUBIGO concept?

Een paar dagen geleden ontving ik van een oude klasgenoot van mij een zeer interessant artikel. Het was eigenlijk een interview met de CEO van het bedrijf waar hij reeds jaren actief is. Volgende passage trok vooral mijn aandacht:

'Bellens heeft een droom... "De complete integratie tussen alle vormen van communicatie. Beeld je in: je hebt een beeldscherm in huis of op kantoor, met daarop een hele reeks icoontjes die elk verwijzen naar applicaties of toepassingen die voor jou belangrijk zijn," beschrijft Bellens. Je koopt (en betaalt) enkel nog de applicaties die jij belangrijk vindt.'

Bron: Magazine 'Ondernemers' jaargang 11 / juni 2010 (Voka)



Het leek wel of hij het over CUBIGO had? Alleszinds is dit een mooie vondst in de zoektocht naar de bevestiging dat CUBIGO wel degelijk een gigantisch potentieel heeft. Ik zal Mr. Bellens binnenkort eens een CUBIGO touchscreen sturen. ;o)


De eerste versie van het CUBIGO wordt een van de komende weken officieel gelanceerd. Meer info vind je op www.cubigo.com.

Het originele extract uit het artikel vind je hier.

zaterdag 3 juli 2010

Leuke blogpost over CUBIGO vs. Symbaloo

Een paar dagen geleden ben ik op een leuke blogpost over ons product CUBIGO terecht gekomen: Weblog RCS.

De auteur van de blog vergelijkt in het artikel CUBIGO met Symbaloo, een soort eenvoudige startpagina waarbij elk van je favoriete URL's wordt voorgesteld door een blokje. Het grote verschil is dat CUBIGO een volwaardige applicatie voor touchscreens is, terwijl Symbaloo enkel links voorziet naar andere websites. CUBIGO bestaat in feit uit allemaal kleine programmaatjes, maar waarbij je wel steeds in de 'CUBIGO-omgeving' blijft. Bij Symbaloo kom je steeds weer op een 'gewone' website uit, die meestal niet is gemaakt voor het gebruik op een touchscreen.

Binnenkort zal er op CUBIGO ook een 'blokje' (programmaatje) beschikbaar zijn om je favoriete websites gemakkelijk te beheren en te openen. Neem zeker eens een kijkje op de website van CUBIGO waar je gratis kan registreren en de toepassing kan gebruiken.


CUBIGO


SYMBALOO

dinsdag 29 juni 2010

Pilootproject in de serviceflats van Sint-Jozef (Neerpelt)

Tijdens een pilootproject in het rusthuis Sint-Jozef en bijhorende serviceflats in Neerpelt werd de user interface van CUBIGO getest bij een aantal gebruikers. De doelgroep van de test was 80-plussers (!). De familie van de rusthuisbewoners die CUBIGO gebruikten werden eveneens aangespoord om zich online te registreren op www.cubigo.com om te kunnen communiceren met hun vader, moeder, oma of opa in het rusthuis.


Louis (zie foto), was vanaf het begin zeer geinteresseerd om mee te werken aan het project. Hij was ook verrassend snel weg met het gebruik van de applicaties, hoewel hij nooit een GSM of computer heeft gehad. Na het aflopen van de test, een paar maanden later, was hij zo vertrouwd met het systeem en wou hij het absoluut verder blijven gebruiken. We hebben dan ook beslist dat hij het systeem nog een paar maanden verder mag gebruiken, tot CUBIGO officieel wordt gereleased.


Mooie anekdote van een moment tijdens het project: op een dag keek een van de gebruikers van CUBIGO door het raam van zijn rusthuiskamer en vond dat het gras waar zijn raam op uitkeek te lang was geworden en vond dat het dringend moest worden gemaaid. Aangezien hij wist dat er ook een CUBIGO toestel in de ontspanningsruimte van het rusthuis stond, schreef hij een berichtje met als ontvanger 'de ontspanningsruimte': "Mijn gras is te lang. Zou u dit kunnen komen maaien?" In de ontspanningsruimte werd het berichtje gelezen door een animatrice, die de boodschap doorgaf aan de klusjesdienst. De dag erna is men de persoon in kwestie zijn gras gaan maaien; je had zijn gezicht moeten zien! Voor iemand die nog nooit van digitale communicatie had gehoord; hij typt iets op een scherm en de dag erna wordt dit gedaan; voor hem was dit geweldig. Het toont aan dat ook oudere mensen kunnen geholpen worden door (eenvoudige!) technologie.


Door een doelgroep van 80-plussers te benaderen voor de test, kunnen we bij het welslagen ervan concluderen dat de user interface eenvoudig genoeg is voor een heel grote groep van mensen. Het mag natuurlijk ook niet TE eenvoudig worden, want dan wordt het al snel saai. Bij de ontwikkelingen van CUBIGO wordt dan ook voortdurend de afweging gemaakt tussen 'eenvoud' en 'voldoende functionaliteit'. Uit testen met andere gebruikers (van ander leeftijdsgroepen) blijkt dit voorlopig zeer goed te lukken.

U kan CUBIGO zelf gratis proberen en gebruiken op www.cubigo.com.

Het volgende pilootproject vindt plaats in serviceflats in Hasselt.

Wordt vervolgd.

donderdag 24 juni 2010

Nieuwe marketingfilosofie

"We are moving from an era of finding customers for our products to one of finding products for our customers."

- Seth Godin

woensdag 2 juni 2010

ARISTOCO verwerft de eerste provinciale innovatiepremie

Uit: Nieuwsbrief Innovatiecentrum Limburg, 05-05-2010

ARISTOCO ontwikkelde het CUBIGO concept, een internet-gebaseerd platform dat toelaat om digitale ‘diensten’ of informatie op een zeer eenvoudige manier aan te bieden op touchscreens.

Sleutelbegrip van het concept is eenvoud: alle toepassingen werken met intuïtieve en grote knoppen. Door deze eenvoud ontstaat er een toegevoegde waarde bovenop de reeds bestaande diensten en kan iedereen er gebruik van maken, van kinderen tot senioren. Voorbeelden van diensten: e-mail, routeplanner, kalender, kookboek, agenda, nieuwsberichten enz. Elke toepassing wordt voorgesteld door een blokje op je persoonlijke ‘desktop’.

Door de grote en eenvoudige knoppen kunnen ook touchscreens worden voorzien in verschillende omgevingen. Dit kan gaan van serviceflats en rusthuizen, particuliere woningen, winkels, mobiele toepassingen, hotels, luchthavens enz. Hierdoor kan CUBIGO zowel thuis als buitenhuis worden geraadpleegd.

Portabiliteit is eveneens een sleutelwoord van het concept. Zodra u geregistreerd bent en een gebruikersaccount heeft bij CUBIGO, kan u op eender welk ‘CUBIGO-enabled’ toestel inloggen. Hierdoor krijgt u toegang tot uw persoonlijke desktop, waarop uw gepersonaliseerde diensten staan. Voor meer informatie kan u terecht op www.cubigo.com.

zaterdag 22 mei 2010

Quote over virale marketing

"It is not about the story you tell people about your product, it is about the story you give people to tell eachother about your product."

- Guillaume Van der Stighelen

woensdag 19 mei 2010

CUBIGO demo preview

Een eerste preview van de werking van ons nieuwste product CUBIGO vind je in het filmpje hieronder.

CUBIGO is een platform gebouwd voor zeer eenvoudig communicatie tussen generaties. Het is speciaal gemaakt voor touchscreen computers, en is dus te bedienen met enkel je vinger. Geen reclame, geen vervelende banners, alles werkt op dezelfde eenvoudige manier.

Verwacht wordt dat CUBIGO eind juni 2010 zal worden gelanceerd.

maandag 10 mei 2010

The Transformation of Retail in a Digital Age

Zeer mooie presentatie van Douglas Smith over de veranderingen in retail door de digitale evolutie. Zeer veel analogieen met ons product VISIORI.

donderdag 29 april 2010

Live bij 'De Madammen' op Radio 2

Op donderdag 8 april waren we live (telefonisch) te gast in 'De Madammen' op Radio 2. Naar aanleiding van de Vlaanderen In Actie (VIA) reeks en het thema van die week, nl. 'In 2020 zorgt een robot voor mijn bejaarde moeder', werd als 'expert' onze mening gevraagd. Het onderwerp ging over technologie in de thuiszorg, meer bepaald over hoe touchscreens mensen op leeftijd kunnen ondersteunen.

Het interview en een gedeelte van de uitzending vindt u hieronder.



Link naar de website van het thema bij 'De Madammen': klik hier.

vrijdag 9 april 2010

Provincie reikt eerste innovatiepremies uit

HASSELT - Gisteren zijn de eerste innovatiepremies van het Limburgse provinciebestuur uitgereikt, door gedeputeerde Marc Vandeput. Met de premie wil de provincie creatieve Limburgse ondernemingen de kans geven om een innovatief concept te laten onderzoeken door een universiteit of kennisinstelling. De eerste bedrijven die de premie krijgen zijn The Astyre Group en Aristoco.

ARISTOCO

ARISTOCO is een spin-off bedrijf van het Expertisecentrum voor Digitale Media in Diepenbeek. Het bedrijf is gespecialiseerd in softwareproducten en -oplossingen voor touchscreens. Onder de naam 'CUBIGO' ontwikkelde het bedrijf een internet-gebaseerd platform waarmee allerlei toepassingen op eenvoudige manier kunnen worden aangeboden op allerlei touchscreens. De technologie mikt onder meer op oudere mensen die weinig ervaring hebben met computers of op zoek zijn naar gemak en comfort. Dankzij de innovatiepremie kon de aanvaarding van deze technologie bij zijn doelgroep onderzocht worden.

In samenwerking met enkele bedrijven die reeds actief zijn in de zorgsector, zoals Fifthplay en Essec, worden momenteel een aantal pilootprojecten opgestart. Bedrijfsleider Geert Houben: "Oudere mensen vinden technologie vaak te moeilijk en hebben nood aan eenvoud, en dat is exact wat CUBIGO is. Met onze oplossing kan men zeer eenvoudig berichten sturen, online boodschappen doen, evenementen zoeken of het nieuws lezen. De eerste reacties van de gebruikers zijn zeer positief."

www.aristoco.com
www.cubigo.com

Door: Guido Cloostermans
Het Belang van Limburg
09-04-2010

Het artikel in PDF vindt u hier.

donderdag 8 april 2010

"Een robot zorgt voor mijn moeder"

Het artikel in PDF vindt u hier.

Artikel in Libelle, donderdag 8 april 2010


Deskundige


Als je weet dat de levensverwachting van de Belg tegen 2050 zo’n 90 jaar zal zijn, is het maar een kleine rekensom om tot de conclusie te komen dat het heel belangrijk is dat we langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Want als je bedenkt dat de rusthuizen nu al met ellenlange wachtlijst zitten én we met z’n allen veeleisender worden, is het hoog tijd voor die robot in huis! En nee, dat is niet eens zo heel erg science fiction, al zal het geen rondzoemend blikken mannetje zijn dat ‘bip-bip’ zegt en je avondmaaltijd uit zijn buik tovert… Geert Houben, van de Universiteit Hasselt en zaakvoerder van ICT-bedrijf ARISTOCO, vertelt over ‘Vlaanderen Medisch Centrum’ , het innovatieplan van de Vlaamse regering voor een betere zorg.


Waarom is dat langer zelfstandig blijven wonen zo belangrijk?

“Er is de vergrijzing, mensen hebben een langere levensverwachting, verhoudingsgewijs neemt het aantal oudere mensen toe, dat vraagt meer zorgt, het verhoogt de druk op de actieve bevolking die minder in aantal is. In de zorgsector zijn er wachtlijsten voor woonzorgcentra en serviceflats. En dan is er ook de eigen wil: veel mensen willen, en terecht, het liefst zo lang mogelijk in hun eigen omgeving blijven.”

En daar wil VIA in helpen. Hoe?

“Als je het langer zelfstandig thuis blijven wilt aanmoedigen, moet je op twee terreinen werken. Er is de infrastructuur, de praktische kant dus. Zorgen voor bredere deuren, het bed beneden zetten in huis, een traplift installeren. Er is ook de zogenaamde mantelzorg, de zorg aan huis. Die zorg in combinatie met nieuwe ICT-mogelijkheden zoals telemonitoring maakt langer thuisblijven mogelijk. De cliënt kan vanop afstand gevolgd worden door het ziekenhuis of de hisarts: zijn gewicht en bloeddruk kunnen gewoon doorgestuurd worden via computer. Er is ook het psychosociale: oudere mensen die thuis blijven wonen, vereenzamen wel eens. Hun kinderen hebben een druk leven, er is minder sociale controle. De statistieken over het personenalarm – zo’n bakje dat je rond je hals of pols draagt, met een alarmknop – maken dat heel duidelijk: meer dan de helft van de oproepen gaat niet om een noodgeval. Het zijn dus vaker oproepen voor een kraan die niet werkt, mensen die een praatje willen maken of een bestelling willen plaatsen, dan voor échte noodgevallen. Daarom willen VIA en Medisch Centrum Vlaanderen daar ook zeker bij stilstaan als het gaat om zelfstandig thuis wonen. Een klein voorbeeldje: als je videotelefonie kunt introduceren, kunnen ouderen via het internet praten met hun kinderen en kleinkinderen, dan is een babbel elke dag heel dichtbij.”

Waarom gebeurt dat dan niet meer?

“Het is een nieuwe evolutie, die heel snel groeit, maar natuurlijk nog veel stappen moet nemen. Je mag daarin ook het menselijke aspect niet vergeten. Veel mensen van vijfenzeventig hebben geen zin in al die technologische snufjes. Daarom willen we de zorgsector op een heel andere manier gaan bekijken. Als je de technologie bij een jonger publiek – de vijftigers – kunt introduceren, krijg je een ander verhaal. Daar begint het met comfort, dat je later veel makkelijker kunt uitbouwen naar zorg. Zo introduceer je op een zachte en toegankelijke manier het leven van de toekomst.”

Een voorbeeldje?

“Er is bijvoorbeeld de markt van de ‘touchscreens’. We kennen het al van gsm’s, maar daar zit een mooie toekomst. Uit ons onderzoek aan de universiteit blijkt dat – ook oudere – mensen intuïtief gemakkelijker met zo’n aanraakscherm kunnen werken dan met een gewone computermuis. En de mogelijkheden daarin zijn eindeloos; met zo’n scherm in huis kun je op termijn zowat alles: je boodschappen bestellen, bellen mét beeld met je kinderen en kleinkinderen, checken wanneer het containerpark open is, je bloeddruk controleren en meteen naar je huisarts laten doorsturen, recepten of tuintips delen met anderen, foto’s van de vakantie van je kinderen online bekijken, een personenalarm waarbij je meteen een verpleegster te zien krijgt die met je kan praten als er iets mis is, het programma bekijken van het culturele centrum in je buurt,… het is een mooie combinatie van dat praktische én psychosociale luik dat hoort bij zelfstandig thuis blijven wonen.”

Dat klinkt fantastisch, maar hoe concreet is het allemaal?

“Het staat nog in de kinderschoenen, maar zal heel snel heel concreet worden. Het zulllen meestal de kinderen zijn die de snufjes in huis halen voor hun ouders of grootouders. Er zijn initiatieven zoals ‘Start to Surf’, maar omdat het zo nieuw is, is het nog zoeken als je die richting uitwilt. De overheid zal daarin, met Vlaanderen Medisch Centrum, de komende jaren een grote rol op zich nemen. Voor financiële hulp en terugbetalingen via het RIZIV is het op dit moment nog wat te vroeg, ook zij moeten uitzoeken welke budgetten waarvoor vrijgemaakt worden. Wat touchscreens betreft, verwachten we dat 2010 het jaar van de doorbraak gaat worden. Alle hardwarefabrikanten springen mee op de trein en hebben reeds zo een aanraakscherm in hun productassortiment. En hoe meer we er gebruik van maken, hoe goedkoper het wordt natuurlijk: je kunt nu al voor een vijfhonderd euro een touchscreencomputer kopen. En ook de toepassingen voor die computers zitten in de lift. We testen nu al enkele pilootprojecten, en over een paar maanden komen de eerste commerciele producten op de markt. Als je interesse hebt in die nieuwe toekomstzorg, zit je dus goed, want nu gaat het gebeuren!”

Nieuwsgierig naar de evoluties op het gebied van comfort en zorg in de toekomst? Je kunt het volgen op www.cubigo.com. Kijk zeker ook eens op de blog, waar de laatste nieuwtjes worden geplaatst.

Door: Yasmina El Messaoudi en Frauke Joossen

Het artikel in PDF vindt u hier.

zaterdag 6 maart 2010

Verslag CEBIT 2010

CEBIT is een van de grootste, zoniet dé grootste IT beurs van Europa. Net als vorig jaar zijn we met een paar mensen van ARISTOCO de beurs gaan bezoeken. We verbleven 2 nachten in het centrum van Hannover (leuk detail: het hotel had een limousine geregeld om ons 's morgens en 's avonds naar de Hannover Messe te brengen, zie foto hieronder).


We zijn dit jaar vooral op zoek gegaan naar hardware abrikanten van touchscreen PC's en tablets. Aangezien ons bedrijf ARISTOCO gespecialiseerd is in het ontwikkelen van software-oplossingen voor touchscreens, zoeken we zelf intensief naar hardware om samen met onze software als één product te kunnen aanbieden. Wat ons direct opviel was dat er veel grote fabrikanten niet aanwezig waren, oa. HP en Dell. Wel waren er ontelbare kleine Chinese of Taiwanese bedrijfjes die ofwel een specifiek iets verkochten, ofwel 'alles maakten wat de klant wou'.


Verschillende fabrikanten werden bezocht, waaronder de meeste interessante Shuttle, MSI en Asus waren. Aangezien de touchscreens op hun standen verbonden waren met internet, konden we eenvoudig de CUBIGO Silverlight versie (www.cubigo.com) bovenhalen. Op die manier konden we enerzijds een live demo geven aan de sales & marketing verantwoordelijken van de fabrikanten, maar ook het gedrag van bezoekers analyseren die vanzelf met CUBIGO begonnen te spelen. Zie ook de foto's hierboven en hieronder (CUBIGO telkens op de PC rechtsonder).


Aangezien hardwareproducenten momenteel zo goed als geen software kunnen aanbieden die geschikt is om te gebruiken op een touchscreen, was er veel interesse in CUBIGO. We zullen dan ook de komende weken deze contacten kort opvolgen en zien met welke partij(en) we een concrete samenwerking kunnen opzetten. Wordt vervolgd!

maandag 8 februari 2010

Filmpje van NOVICEPT demo op persvoorstelling Vlaanderen Medisch Centrum

Zoals reeds eerder op deze website vermeld werd er op 4 februari meegewerkt aan de persvoorstelling naar aanleiding van de lancering van Vlaanderen Medisch Centrum. Hierbij waren de minister Kris Peeters, Ingrid Lieten en Jo Vandeurzen aanwezig. Hieronder vindt u het filmpje van de volledige presentatie en live demo (het NOVICEPT project):



Met een touchscreen interface worden digitale diensten aangeboden aan mensen op ouderdom die hierdoor zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Communicatie, informatie, bestellingen, domotica, multimedia, enz. kunnen allemaal op een zeer eenvoudige en intuitieve manier worden gebruikt. Hier vindt u het interview dat volgde na de persvoorstelling:



Meer informatie over het onderzoek vindt u op www.edm.uhasselt.be/novicept.

Meer informatie over de commerciele invulling van het concept vindt u op www.cubigo.com.

zaterdag 6 februari 2010

Vlaanderen zet fors in op medische toekomst

70.000 extra jobs in witte sector tegen 2014

Leuven - De Vlaamse regering heeft gisteren 'Vlaanderen Medisch Centrum' (VMC) gelanceerd. Dat moet de brug slaan tussen medische onderzoekers en de zorgsector, en zo leiden tot een sneller gebruik van uitvindingen in onze gezondheidszorg. In dit project krijgt de UHasselt steun voor haar uitvindingen op het vlak van thuiszorg.


Tegen 2030 zal meer dan 25 procent van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar. Om ons daartegen te wapenen, moet onze gezondheidszorg blijven evolueren. Daarom lanceerde de Vlaamse regering gisteren 'Vlaanderen Medisch Centrum', één van de pijlers van het ViA-plan (Vlaanderen in Actie). Het centrum moet het overleg tussen onderzoekers en de eigenlijke zorgsector vergroten. Tot nu toe drongen nieuwe medische ontwikkelingen niet genoeg door tot de zieken- en rusthuizen.

Door het overleg moeten goede uitvindingen sneller worden ingezet op het terrein. Die uitvindingen zijn heel verschillend. Het gaat over betere bestraling van kankertumoren, maar ook over een comfortabele thuiszorg voor ouderen.

Universiteit Hasselt

De Universiteit Hasselt ontwikkelt zo'n project voor thuiszorg. "Binnenkort worden twee serviceflats in Hasselt en Neerpelt voorzien van een elektronisch touchscreen", zegt Geert Houben van de UHasselt. "Daarmee kunnen ouderen bijvoorbeeld elektronisch hun boodschappen doorgeven. In een tweede fase zou het systeem kunnen zorgen voor een automatische verbinding met de huisarts en het verplegend personeel."

Bedoeling is om die baanbrekende uitvindingen niet alleen sneller toe te passen, maar ook uit te voeren naar het buitenland. "Op die manier zou onze geldverslindende gezondheidszorg ook geld opleveren", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). "En ondanks die commercialisering zal de patiënt centraal blijven staan", belooft Vlaams minister van Gezondheidszorg Jo Vandeurzen (CD&V).

70.000 extra jobs

Tegen 2014 moeten er in ieder geval 70.000 jobs bijkomen in de zorgsector. Dat is nodig om de groeiende groep ouderen te verzorgen. Door het imago van de medische beroepen op te krikken, hoopt de regering de nieuwe jobs snel te kunnen invullen.

TvD/YL
Het Belang van Limburg
05-02-2010

Het artikel in PDF vindt u hier.

Zorg te koop

HEVERLEE - Vlaanderen Medisch Centrum moet Vlaamse kennis en technologie verkoopbaar maken.

De gezondheidszorg, de zorgsector en de technologische kennis in Vlaanderen zijn van een hoog niveau. Daar kan munt uit geslagen worden. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) ziet marktpotentieel in de sector. ‘Health is wealth' zegt hij. Gezondheid is rijkdom. ‘Maar de patiënt blijft wel centraal staan.' Met zijn kennis en technologie kan Vlaanderen buitenlandse patiënten aantrekken. Of nog beter, Vlaanderen kan zijn kennis internationaal verkopen.

Het paradepaardje van de nieuwe technieken is een bestralingstechniek van het universitair ziekenhuis van Brussel. Dat bestraalt kankertumoren gerichter en ontwijkt zo het gezonde weefsel rondom. ‘Vroeger had iemand met keelkanker na een behandeling voor altijd een droge mond. Binnenkort kunnen we de speekselklieren sparen', zegt Dirk Verellen van het universitaire ziekenhuis.

‘Kwaliteit voor onze patiënten, werkgelegenheid en economische mogelijkheden', zeggen Peeters, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) en minister van Innovatie, Ingrid Lieten (SP.A).

Om de krachten te bundelen, lanceerden ze gisteren Vlaanderen Medisch Centrum. ‘Vandaag bestaan er al veel sterke projecten in de zorgsector en in de bedrijfswereld. Maar als die niet bij elkaar gezet worden en steun krijgen, gaat de capaciteit verloren. Dat moet Vlaanderen Medisch Centrum vermijden. Werkgroepen met leden uit de verschillende sectoren zullen projecten die in aanmerking komen, beoordelen op kwaliteit, economisch potentieel én ethiek.'

De projecten waar het Medisch Centrum nu al mee samenwerkt, komen uit innovatieve sectoren als nanotechnologie, biotechnologie en informatie- en communicatietechnologie.

De Universiteit van Hasselt sleutelt aan ICT-toepassingen om ouderenzorg efficiënter en goedkoper te maken. ‘Met de toenemende vergrijzing zullen ouderen langer thuis moeten blijven', zegt Geert Houben van de Universiteit. ‘Bejaarden zullen een touchscreen in huis krijgen dat hen waarschuwt als het tijd is voor medicatie. Maar ze zullen via hun computer ook kunnen communiceren met artsen, verplegers en hun kleinkinderen.'

Of deze futuristische technieken geen averechts effect zullen hebben en het menselijk contact nog meer zullen beperken? ‘Beter een gesprek via de computer dan niets', zegt Houben realistisch. ‘De ouderen zullen ook geen keuze hebben. Deze methode bespaart sterk op personeel en kan verkocht worden.'

‘Het Medisch Centrum moet dan overdenken of de kwaliteit niet ten koste gaat van de innovatie', legt Vandeurzen uit.

Genzyme, een biotechnologisch bedrijf uit Geel, is gespecialiseerd in het zoeken van oplossingen voor zeldzame ziekten.Hun technieken verkopen ze in negentig landen. ‘Zo zetten we België op de wereldkaart', zegt directrice Hilde Stoop. Met één beperking: slechts één op de honderdduizend mensen lijdt aan een zeldzame ziekte.

Jolien PAUWELS
De Standaard
05-02-2010

Het artikel in PDF vindt u hier.

vrijdag 5 februari 2010

Live demo op persconferentie Vlaams Medisch Centrum (deel 2)

De persconferentie met de ministers is goed verlopen! Geen technische problemen (altijd gevaarlijk bij live demo's...), enthousiast publiek, veel interesse en goede contacten gelegd. Actheraf interviews gegeven voor De Standaard, Het Belang van Limburg en TV Limburg. Artikels verschenen in Gazet van Antwerpen, HBVL, De Standaard, De Morgen en Metro.

Hier kan je de persconferentie herbekijken. Helaas stond de camera slecht gepositioneerd (door een last-minute wijziging van het podium). Onze demo werd getoond aan de andere kant van het podium en is helaas niet te zien. Er zal een montage worden gemaakt van de de volledige persconferentie, die ik hier ook online zal zetten. Ook de belangrijkste persartikels zullen op deze blog verschijnen.

De perstekst van donderdag vind je hier.
Meer informatie over Vlaanderen Medisch Centrum hier.

woensdag 3 februari 2010

Live demo op persconferentie Vlaams Medisch Centrum (deel 1)

Morgen geven we een livedemo van NOVICEPT (UHasselt) op de persconferentie van de start van het Vlaams Medisch Centrum. Vlaams Minister-President Kris Peeters, Viceminister-President Ingrid Lieten en Minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen zullen deze samen verzorgen. Iedere minister presenteert een case; Minister Vandeurzen zal NOVICEPT inleiden. Hierna zal een live demo volgen van de touchscreenapplicatie.

De persconferentie is live te volgen vanuit IMEC, Leuven van 12u30 tot 13u30 op onderstaande link:

http://mediasite.imec.be/mediasite/Viewer?peid=a7d03bc2-dfe8-4c48-876c-48076d9d8644

Het verslag volgt!

vrijdag 29 januari 2010

Visie van een ondernemer/uitvinder

“You can't just ask customers what they want and then try to give that to them. By the time you get it built, they'll want something new.”

- Steve Jobs

donderdag 21 januari 2010

CUBIGO brengt informatie binnen ‘vingerbereik’ van consumenten

CUBIGO is een internet-platform voor touchscreens waarop verschillende digitale ‘diensten’ worden aangeboden. Reeds in verschillende sectoren lopen de dag van vandaag proefprojecten, bijvoorbeeld in de retail en de hotelsector. Met een paar eenvoudige knoppen op een aanraakscherm heeft men toegang tot de juiste informatie of toepassingen. Van roomservice tot het kiezen van een nieuwe bril.

“Touchscreens zitten enorm in de lift”, zegt Geert Houben, zaakvoerder van ARISTOCO (het bedrijf achter CUBIGO) en bedenker van het concept. “We hebben allemaal nood aan meer digitaal comfort, want het internet wordt te groot en te complex. Er kan de dag van vandaag wel zo goed als alles op het internet, van entertainment tot communicatie, bestellingen doen en informatie opvragen, toch zijn het allemaal aparte websites en werkt alles anders. CUBIGO biedt hiervoor een oplossing”.

Trendwatchers hebben het reeds voorspeld; touchscreens worden dé trend van 2010. “Kijk maar naar GSM’s”, zegt Houben. CUBIGO is software op het internet die bestaat uit ‘blokjes’. Elk blokje is een digitale dienst (nieuws lezen, berichten sturen, recepten opzoeken, boeken bestellen, radio luisteren, calorieën berekenen, enz.). “Met een paar knoppen ben je bij de juiste informatie. Elke computerfabrikant verschijnt binnenkort met een tablet-PC; een draagbaar touchscreen met draadloos internet. Je kan CUBIGO dan zelfs gebruiken vanuit je luie zetel. In mei van dit jaar verwachten we de lancering van het CUBIGO concept bij mensen thuis.”


KMO’s zullen de kans krijgen om op het platform een fiche aan te maken in het blokje ‘Bedrijvengids’. Naast de contactgegevens van het bedrijf zullen ook een eenvoudige productcatalogus, evenementenkalender, nieuwtjes en webwinkel beschikbaar zijn. “Op die manier kunnen KMO’s, die nu niet de middelen hebben voor de aanschaf van een dure website of webshop, toch binnen ‘vingerbereik’ van een heleboel bestaande en nieuwe klanten komen”, vertelt Dominique Gerits, verantwoordelijk voor Marketing & Sales binnen ARISTOCO. “Broodjes bestellen bij de bakker, de nieuwe collectie van je favoriete kledingwinkel bekijken of de laatste nieuwtjes van de lokale voetbalclub lezen, het kan dan allemaal. Zelfs vanuit je luie zetel.”

Wouter Vanspauwen
UNIZO Project Innovatiekrant
22-01-2009

maandag 18 januari 2010

Is er plaats in de markt voor een tablet-PC?

Er wordt de laatste weken/maanden veel geschreven over zogenaamde 'tablets'. Deze 'draagbare touchscreens met ingebouwde PC' worden al regelmatig gebruik in peperdure domoticasystemen en bedrijfsgerichte toepassingen (bijv. invoer van gegevens in magazijn), maar zijn nu aan een sterke opmars richting consumentenland bezig. Ook Microsoft en Apple zijn komen dit jaar nog met een tablet-PC op de markt.


De vraag is of de huidige consument wel zit te wachten op een zogenaamde tablet. Waar we zeker van zijn is dat de gewone PC, laptop, netbook langs de ene kant en mobiele toestellen langs de andere kant ondertussen reeds tot de massamarkt zijn doorgedrongen. Waar de eerste categorie voornamelijk uit de kantooromgeving is ontstaan, en de tweede uit de draagbare telefoon (always available), is het maar de vraag hoe een tablet gepercipieerd kan/zal worden door het grote publiek.

In de huiskamers zijn we verslaafd geraakt aan hemelsgrote flatscreens. Het grote bezwaar van een mobiele telefoon is dat het toetsenbord heel ongemakkelijk is en het scherm hopeloos klein; en toch bekijken we er filmpjes en foto's op. Een laptop is bij uitstek geschikt om teksten te schrijven, presentaties te geven, films te kijken, op internet te surfen, onderweg te lezen of te werken. Nadeel van een laptop is dat je hem mee moet sjouwen en dat hij na drie uur de geest geeft indien hij niet wordt gevoed.

Een e-reader is dan weer bij uitstek geschikt om boeken te lezen. Het scherm is groot en leest opmerkelijk plezierig. Bezwaar van een e-reader is dat de uitgevers nog veel te veel geld vragen voor e-boeken en dat je heel goed moet opletten welke e-reader je koopt; voordat je het weet zit je vast geketend aan een bepaalde boekenwinkel.

Het apparaat dat er logischerwijs gaat komen is een kruising tussen een e-reader, een sms-verstuurder en een eenvoudige laptop. Het is plat, kleiner dan een A4, het past in een grote binnenzak, het heeft een groot scherm en een touchscreen. Het weegt weinig (maximaal 200 gram), de levensduur van de batterij is minimaal twintig uur en het heeft draadloos internet, zowel WIFI als 3G. Het accepteert alles wat gangbaar is in de markt van documenten en muziek. MP3 of MP4, PDF, ePub, noem ze maar op.

Dat apparaat gaat er komen. Of het nu tablet-pc heet, of e-readerplus, of Kindle 3.0, het maakt niet uit. En waarschijnlijk zal dit ding de markt veroveren. De mens is er klaar voor, dat is wel bewezen.

Geert Houben, 27-01-2010

woensdag 13 januari 2010

Boek 'Purple Cow' van Seth Godin

Seth Godin is een auteur die mij altijd al geinspireerd heeft. Er is nog geen boek van hem dat mij heeft teleurgesteld. 'Gehakballen met Slagroom' (Meatbal Sundae) is een echte aanrader, Purple Cow eveneens. 'Unleashing the Idea Virus', 'The Dip' en 'Permission Marketing' liggen nog op mijn TODO-boekenstapel!

Korte samenvatting van Purple Cow:
  • Maak je product ZO aantrekkelijk dat de early adopters het oppikken, en laat hun je product verder verkopen aan de early en late majority. Ze moeten een VERHAAL hebben om verder te KUNNEN vertellen (zie ook 'Maak van je merk een held', Guillaume Van der Stighelen), dus eenvoudig en ZO dat zij er ook beter uitkomen.
  • Bedenk hiervoor een goeie slogan, positioneringsstatement of een opmerkelijke belofte. Maak het hen gemakkelijk om je verhaal verder te vertellen!
  • Niet te saai zijn, durven anders te zijn (paarse koe tussen de gewone koeien)!
  • Laat marketing mee het product bepalen. Marketing IS het product, niet enkel DE MANIER waarop je het product in de markt zet.

Technische snufjes voor comfort in de zorg

Noega 31 – december 2009

Bedrijven dromen om de markt te veroveren met innovatieve toepassingen voor sectoren in volle expansie. Zoals de zorgsector. De onderzoeksinstelling EDM in Hasselt helpt daarbij. Voorwaarde is uiteraard wel dat ook de zorgbehoevenden er flink beter van worden.


EDM (Expertisecentrum Digitale Media) is een onderzoeksinstelling van de Universiteit Hasselt. Het centrum is sinds 1987 actief in de ICT-wereld en heeft momenteel een 70-tal ICT-specialisten in dienst. Deze doen onderzoek op drie terreinen: grafische computertoepassingen, de mens-computer interactie en multimedia & communicatie. Noega praat met Geert Houben, ICT’er en bedrijfseconoom, die toegepast onderzoek doet voor de zorgsector.

Waarom de zorg?

Geert Houben: “We richten ons op sectoren waar ICT-innovatie nog relatief weinig voorkomt. Iedereen weet dat de zorgsector de groeisector bij uitstek is. Over twee decennia is een kwart van de bevolking ouder dan 65 jaar. ICT-toepassingen moeten het leven van deze mensen kunnen vergemakkelijken en touchscreens zijn daarvoor ideaal. Spraaktechnologie kan ook, maar heeft in de praktijk nog teveel nadelen om echt betrouwbaar te zijn. Je moet maar een beetje anders praten dan de norm die de software begrijpt en het kan al fout gaan. Zeker voor ouderen moeten de toepassingen haalbaar zijn, anders wordt de digitale kloof te groot.”

Aan de basis van dit probleem ligt de enorme concurrentiedruk tussen de technologiebedrijven. Die brengen steeds nieuwe of meer geavanceerde apparaten uit, zeg maar technologiegedreven innovatie. Zo worden gsm’s bijvoorbeeld alsmaar complexer, uitgerust met allerlei toepassingen. “Oudere mensen hebben daar weinig boodschap aan. Had mijn moeder de afstandsbediening van de tv mee mogen ontwerpen, was dat ding veel gemakkelijker geweest. Maar ook voor vele anderen hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld.”

“Help, de douche is stuk!”

Met dat alles in het achterhoofd is EDM begin dit jaar met het NOVICEPT-project gestart, specifiek voor gebruiksvriendelijke innovatieve toepassingen in de zorg. Belangrijke voorwaarde daarbij is multidisciplinariteit. Niet de universiteit bepaalt wat er wordt ontwikkeld, dit doet een ‘denkgroep’ van een consortium van stakeholders zoals dokters, verplegers, juristen, directies, architecten, bewoners enzovoort. Vanuit hun eigen invalshoek helpen ze zo een product ontwikkelen dat meer tegemoet komt aan de reële behoeften van de consument. Zoals een touchscreen met beeldcommunicatie. Geert Houben legt uit: “Zorgbehoevende mensen en hoogbejaarden kunnen beschikken over een apparaatje om de hals of pols met een noodknop, waarmee ze in dringende gevallen hulp kunnen inroepen. Uit CM-statistieken blijkt echter dat in de helft van de gevallen de oproep niet zo urgent is, maar vooral psychosociale redenen heeft: de oproeper wil eens praten, is te ziek om boodschappen te doen, meldt dat de douche stuk is, enzovoort. Zo gaat er veel tijd en geld verloren. Door beeldcommunicatie op een touchscreen met de bewoner kan de hulpvraag beter ingeschat worden en zal de hulpverlening veel gerichter gebeuren.”

Een typisch voorbeeld: Telemedicine

Geert Houben: “Het principe van NOVICEPT is dat je oudere mensen veel sneller vertrouwd moet maken met technologie, door ze in een vroegere levensfase ermee in contact te brengen. Vijftigers of zestigers hebben andere behoeften dan zeventigers of tachtigers. Dus hebben ze ook andere diensten of toepassingen nodig. Onze digitale diensten bieden we aan op een touchscreen, een computerscherm met eenvoudige drukknoppen. Toepassingen kunnen op afstand worden gewijzigd, toegevoegd of verwijderd, naargelang persoonlijke behoeften en wensen.

Een voorbeeld? Telemedicine is het op afstand verlenen van zorgdiensten door gebruik te maken van ICT en dit in alle fasen van het primaire zorgproces: van preventie en diagnose op afstand tot behandeling en tele-thuiszorg. Het laat de patiënt toe om zelf mee zijn zorgproces te sturen en draagt zo bij tot het oplossen van knelpunten in de zorg. Zo kan de gebruiker bijvoorbeeld zelf een bloeddrukmeter hanteren en automatisch na meting de gegevens digitaal doorsturen naar de verpleegkundige of huisarts. De gegevens komen terecht in het medische dossier van de patiënt. De dokter kan vanaf zijn eigen PC de evolutie volgen, zonder dat hij hem of haar persoonlijk moet zien. Afhankelijk van de gemeten waarden kan de arts bepalen of hij de patiënt al dan niet op consultatie vraagt. Hierdoor moet hij minder vaak op huisbezoek.”

De mogelijkheden zijn legio

Geert’s bureel op EDM is in feite uitgerust zoals de woonkamer van een toekomstige serviceflat. Een platte tv, telefoon, gsm, multifunctionele afstandsbediening, fotoprinter, touchscreen... het is er allemaal. Het touchscreen toont een twaalftal knoppen. Zo is er een knop met de foto van een lachend meisje, de kleindochter van de ‘virtuele’ serviceflatbewoner. Haar contacteren gaat met een vingerdruk. Er verschijnt een menu met contactmogelijkheden: telefoon, e-mail, webcam, SMS,... het kan allemaal. Onder ‘webcam’ verschijnt al snel het live beeld van de kleindochter. In Geert’s demo zit het meisje in Thailand en kan ze van daaruit gezellig keuvelen met opa of oma.

Op gelijkaardige wijze reserveert de gebruiker een pedicure of restaurant, krijgt hij het lokale weerbericht, vraagt hij de medische wachtdiensten op, start een videofilm, enzovoort. Natuurlijk kan je deze applicaties ook installeren in de eigen woning van de bejaarde, zodat deze misschien wel langer thuis kan blijven i.p.v. naar een serviceflat te verhuizen. Vereist de verzorging toch een verhuizing, dan staat het plug & play-systeem toe dat de persoonlijke digitale diensten eenvoudig en snel elders beschikbaar zijn. Geen gedoe meer met kabels en stekkers. De financiële, economische maar ook sociale en psychologische voordelen liggen voor de hand.

Klinkt aanlokkelijk, maar... is dat wel betaalbaar?

Ook hier heeft Geert over nagedacht. “Je zou de hardware bijvoorbeeld kunnen laten sponsoren door zorggerelateerde bedrijven die in ruil hiervoor hun klanten in de doelgroep, gerichte informatie kunnen tonen. Voor de software zou een maandelijks abonnementsgeld van 10 euro per maand haalbaar moeten zijn.”

EDM mikt met dit project in eerste instantie op de praktische toepassing in serviceflats. Er lopen drie pilootprojecten in 2010. Eén in een Hasseltse serviceflatvoorziening, in Neerpelt volgt een tweede project en de derde testcase zou mogelijk in Antwerpen kunnen zijn. Het project wordt op Vlaams niveau door EFRO gefinancierd en het is dus logisch dat er ook buiten Limburg wordt gewerkt.

De multidisciplinaire denkgroep volgt deze pilootprojecten van nabij op met de bedoeling met een zo klantgericht mogelijk product naar buiten te komen.

Geert Houben

Info: geert.houben@uhasselt.be
http://www.edm.uhasselt.be/novicept/

Het volledige artikel vindt u hier.

dinsdag 12 januari 2010

ARISTOCO ontwikkelt gebruiksvriendelijke touchscreen-software

Diepenbeek, 20 november 2009

“Touchscreens zijn de toekomst”

Het juiste brilmontuur vinden, frietjes bestellen of het weerbericht bekijken op een touchscreen: volgens het Diepenbeekse Aristoco is dit de toekomst. “Touchscreens zijn in opkomst in heel veel sectoren”, zegt Geert Houben, zaakvoerder van Aristoco. “Dankzij onze software kan iedereen van 10 tot 70 jaar zo’n touchscreen eenvoudig bedienen.”

Voor Aristoco is alles begonnen met een touchscreen-toepassing voor opticiens. “Omdat brillendragers zichzelf door een pasmodel niet duidelijk kunnen zien in de spiegel, moeten ze hun montuurkeuze maken op basis van de mening van anderen”, legt Houben uit. “Dankzij ons product kan iedereen probleemloos brillen passen. De klant kan op een eenvoudige manier foto’s maken van zichzelf met een nieuwe bril. Met zijn eigen bril kan hij dan het juiste montuur kiezen.”


Proefperiode

“We zijn ons toestel in 2007 aan Pearle in Nederland gaan voorstellen”, blikt Houben terug. “Uit een onderzoek bleek dat dit inderdaad het grootste probleem van de klanten was. Daarom wilden ze het toestel meteen uitproberen. Na een proefperiode heeft Pearle 150 toestellen aangekocht voor hun grootste winkels in Belgie, Nederland en Luxemburg. De volgende stap is de rest van Europa.” Naast Pearle blijken ook zelfstandige opticiens geïnteresseerd in het concept. “Voor de zelfstandigen hebben we een ander toestel ontwikkeld dat meer voldoet aan hun noden. Het is overigens vrij eenvoudig om de toepassingen uit te breiden: van een catalogus bekijken tot de foto’s doormailen.”

Roomservice

Ook buiten de brillenwereld kan het touchscreen-concept van Aristoco toegepast worden. “Er is nood aan een platform voor touchscreen-software in heel veel sectoren”, zegt Houben. “Wij gaan verschillende pilootprojecten opstarten waarin de mogelijkheden uitgetest worden. Volgend jaar start bijvoorbeeld een retailproject: er wordt een touchscreen in de keuken van particulieren en bij lokale handelaars geplaatst. Op die manier kunnen de mensen van thuis uit heel eenvoudig brood, frietjes of boodschappen bestellen via hun touchscreen. Een andere mogelijke toepassing is de hotelsector. Gasten krijgen een touchscreen op hun kamer. Op die manier kunnen ze simpel en snel een beroep doen op roomservice, reserveren in restaurants of toeristische informatie bekijken. De meeste nieuwe technologieën die op de markt gebracht worden zijn moeilijk voor heel veel mensen. Onze toepassingen zijn heel simpel en makkelijk in gebruik: zeg maar toegankelijk van 10 tot 70 jaar. Er is duidelijk nood aan meer ‘digitaal comfort.’”

Hanne DE BELIE
Het Belang Van Limburg
20-11-2009

www.aristoco.com

Het artikel in PDF vindt u hier.