donderdag 26 mei 2011

Diepenbeeks bedrijf wordt ingezet voor Nederlandse wijkcommunicatie

Het artikel in het Brabants Dagblad vindt u hier.

Artikel op Made in Limburg vindt u hier.


DIEPENBEEK – De Nederlandse stichting SINCO  uit Rosmalen zal vanaf heden het Diepenbeeks internetplatform CUBIGO gebruiken voor hun lokale communicatie. Zij willen op deze manier een antwoord bieden aan problemen als vergrijzing en vervreemding in hun gemeente.

In het kader van vervreemding, vereenzaming en langer thuis blijven wonen in de eigen wijk of buurt, ging de Nederlandse stichting SINCO uit Rosmalen op zoek naar een internetplatform om deze problemen aan te pakken. Een aantal criteria voor dit platform waren “eenvoudig te gebruiken” en “focus op lokale informatie en communicatie”. De oplossing vonden ze bij het Diepenbeeks bedrijf Aristoco.

 Schepen Bart Eigeman geeft het startschot!

 Aristoco is een spin-off bedrijf van de Universiteit Hasselt, en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke touchscreensoftware. Hun product Cubigo, ook wel het ‘virtuele dorpsplein’ genoemd, verbindt inwoners met hun gemeente, wijken, verenigingen, scholen, instellingen en lokale handelaars. Dit virtuele dorpsplein biedt iedereen de mogelijkheid om vaker, gemakkelijker en veelzijdiger met elkaar in contact te komen, zonder daarvoor het huis te moeten verlaten. Door de eenvoudige toegankelijkheid draagt het dorpsplein bij aan het streven van de gemeente om levensloopbestendige wijken en buurten te creëren.

Een aantal concrete toepassingen binnen het platform zijn videogesprekken voeren met familie, een lokale marktplaats om producten te verkopen, afvalkalender van de gemeente raadplegen, broodjes bestellen bij de bakker, een camera aan je voordeur bekijken, bloeddruk meten en doorsturen naar de dokter, een oproep voor vrijwiligers doen via het buurtprikbord enzovoort. En allemaal met maar een paar handelingen.

Ook in België is Aristoco volop bezig met het uitrollen van het Cubigo platform. Verschillende bedrijven en instellingen zoals CM, ACW, De Lijn en UitInVlaanderen zijn momenteel bezig met het uitwerken van projecten. Voor particulieren en verenigingen is het gebruik van Cubigo trouwens volledig gratis. Je kan zelf registreren op www.cubigo.com om toegang te krijgen tot je eigen dorpsplein in jouw buurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten