maandag 18 januari 2010

Is er plaats in de markt voor een tablet-PC?

Er wordt de laatste weken/maanden veel geschreven over zogenaamde 'tablets'. Deze 'draagbare touchscreens met ingebouwde PC' worden al regelmatig gebruik in peperdure domoticasystemen en bedrijfsgerichte toepassingen (bijv. invoer van gegevens in magazijn), maar zijn nu aan een sterke opmars richting consumentenland bezig. Ook Microsoft en Apple zijn komen dit jaar nog met een tablet-PC op de markt.


De vraag is of de huidige consument wel zit te wachten op een zogenaamde tablet. Waar we zeker van zijn is dat de gewone PC, laptop, netbook langs de ene kant en mobiele toestellen langs de andere kant ondertussen reeds tot de massamarkt zijn doorgedrongen. Waar de eerste categorie voornamelijk uit de kantooromgeving is ontstaan, en de tweede uit de draagbare telefoon (always available), is het maar de vraag hoe een tablet gepercipieerd kan/zal worden door het grote publiek.

In de huiskamers zijn we verslaafd geraakt aan hemelsgrote flatscreens. Het grote bezwaar van een mobiele telefoon is dat het toetsenbord heel ongemakkelijk is en het scherm hopeloos klein; en toch bekijken we er filmpjes en foto's op. Een laptop is bij uitstek geschikt om teksten te schrijven, presentaties te geven, films te kijken, op internet te surfen, onderweg te lezen of te werken. Nadeel van een laptop is dat je hem mee moet sjouwen en dat hij na drie uur de geest geeft indien hij niet wordt gevoed.

Een e-reader is dan weer bij uitstek geschikt om boeken te lezen. Het scherm is groot en leest opmerkelijk plezierig. Bezwaar van een e-reader is dat de uitgevers nog veel te veel geld vragen voor e-boeken en dat je heel goed moet opletten welke e-reader je koopt; voordat je het weet zit je vast geketend aan een bepaalde boekenwinkel.

Het apparaat dat er logischerwijs gaat komen is een kruising tussen een e-reader, een sms-verstuurder en een eenvoudige laptop. Het is plat, kleiner dan een A4, het past in een grote binnenzak, het heeft een groot scherm en een touchscreen. Het weegt weinig (maximaal 200 gram), de levensduur van de batterij is minimaal twintig uur en het heeft draadloos internet, zowel WIFI als 3G. Het accepteert alles wat gangbaar is in de markt van documenten en muziek. MP3 of MP4, PDF, ePub, noem ze maar op.

Dat apparaat gaat er komen. Of het nu tablet-pc heet, of e-readerplus, of Kindle 3.0, het maakt niet uit. En waarschijnlijk zal dit ding de markt veroveren. De mens is er klaar voor, dat is wel bewezen.

Geert Houben, 27-01-2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten