maandag 4 oktober 2010

Waarom CUBIGO anders is dan Android

Hallo 'anoniem' (je mag mij ook altijd een persoonlijk emailtje sturen hoor :o) ),

Bedankt voor je opmerkingen op mijn vorige post. Ik weet niet wie je bent, dus probeer ik je te bereiken op deze manier, door het schrijven van een nieuwe post. Voor de andere lezers: dit was de reactie op mijn vorige post:

"Denk je nu echt dat Android platformen niet geschikt zijn voor grotere touchscreens + dat jullie het beter zouden doen dan een HP? Good luck."
"Nog even de vorige post in perspectief plaatsen: Good luck en dat is echt gemeend. Ik hoop dat je er in slaagt. Ik denk alleen dat het moeilijk zal worden."

Eerst en vooral geloof ik absoluut in Android als platform op zich. Er zijn echter 2 grote verschillen met CUBIGO:

1) Android is niet klaar voor touchscreens groter dan een mobiele telefoon, zie dit artikel: Android niet klaar voor tablets. Dit is natuurlijk een korte-termijn verschil.

2) Android is een platform, CUBIGO is een applicatie. Het platform waarop CUBIGO draait, doet er niet toe (we hebben naast Silverlight ook een versie in Flash, iPhone/iPad en Android).

Nu weet ik ook wel dat er op Android door duizenden mensen 'applicaties' worden ontwikkeld, maar ook hier zijn een aantal nadelen aan verbonden. De belangrijkste 5 redenen:

1) De honderdduizenden door 3rd parties ontwikkelde applicaties in de Android Market (ook in de iPhone AppStore trouwens) zorgen er voor dat het zeer moeilijk wordt om 'kwaliteit' te onderscheiden van 'bezigheid'. Zoek je op 'rekenmachine', krijg je 100 applicaties. Hoe weet je welke de beste is? In CUBIGO zal er maar 1 rekenmachine zijn, en wij garanderen dat die goed is.

2) Omdat 'iedereen' applicaties mag ontwikkelen en men zelf kan kiezen 'hoe' je de applicatie maakt, zien ze er allemaal anders uit en werken ze allemaal anders. Vergelijk dit met het web: iedereen mag websites maken, dus er is geen uniformiteit en consistentie, zowel in functionaliteit als look & feel. In CUBIGO ziet er elke applicatie identiek uit en werkt elke applicatie op dezelfde manier.

3) Portabiliteit (overdraagbaarheid): stel je maakt gedurende de week een boodschappenlijstje op je touchscreen in de keuken. 's Zaterdags ga je naar de Colruyt om je inkopen te doen; het zou dus heel handig zijn om je boodschappenlijstje 'bij de hand te hebben' op je telefoon (iPhone, Android, ...). CUBIGO draait zowel op je touchscreen (Windows) als op je telefoon (bijv. iPhone). 

4) Als je op vakantie bent, zou het toch handig zijn dat je op eender welke PC met internet kon inloggen en jouw CUBIGO blokjes bij de hand hebt? Zelfs binnenkort domotica (camera bij je thuis, lichten, ...)! Omdat CUBIGO een website is, kan dit op elke browser. Niet elke PC draait Android.

5) Omdat Google (en ook Apple) wereldspelers zijn, en omdat de hele wereld applicaties mag maken, is het zeer moeilijk om goede, lokale content en diensten te vinden. Koffiekoeken bestellen bij de bakker op de hoek van de straat? Daar heb je een applicatie voor nodig, geen platform. En deze applicatie moet eerst zowel de bakker als de consument hebben bereikt. Zie je Google dit doen?

Dan noemde je HP nog. HP is een hardwarefabrikant, geen software-ontwikkelaar. Als ze ooit software voor touchscreens zouden gaan aanbieden is het om hun hardware beter te doen verkopen. Ze zullen dit hoogstwaarschijnlijk dus inkopen of laten ontwikkelen door een andere partij; het zal nooit hun core business worden. Dit is ook de reden dat het waarschijnlijk bij eenvoudige toepassingen zal blijven.

Beste 'anoniem', ben je al gaan kijken naar CUBIGO? Ben je al geregistreerd? Graag zou ik je mening eens weten of de applicatie zelf!

10 opmerkingen:

  1. Precies op uw tenten getrapt Geert? :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tenten niet, tenen ook niet :o). Nee het geeft natuurlijk een goede gelegenheid om het verschil tussen de twee duidelijk te maken he :o). Het spijtige vind ik wel dat de persoon in kwestie zich niet bekend maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ohnee, it is I, Christophe Claassen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. :o) Hebt ge al eens geregistreerd op www.cubigo.com en geprobeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nee jongen, geeft gij mij ne gratis Ipad dan toch, of op zijn minst een vriendenprijsje :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. CUBIGO draait binnenkort ook op iPad, dus zorg u maar snel ene :o). Ik bezorg u een cadeauke, watch your mail.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En wat is het cadeau'ke :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Om een meer gefundeerde reactie te geven zou ik eens aan de developer-kant willen zitten, dus meer details krijgen over hoe ik een applicatie voor Cubigo kan ontwikkelen. Kan je daar eens een berichtje over schrijven, of gewoon een mail sturen? Of ik spring op de fiets en kom eens langs :-)

    Waar ik vooral schrik van heb is dat je, omdat je één applicatie voor alle platformen hebt, je ook maar van de grootste gemene deler qua functionaliteit hebt kunnen gebruikmaken. Het is tof dat het zowel op mijn PC als mijn smartphone kan werken, maar mijn GSM heeft misschien ook een camera, GPS-sensor, versnellingssensor, ... die mijn PC niet heeft, maar die ik misschien wel kan gebruiken om mijn applicatie rijker te maken. Maar dat zou dus niet kunnen via Cubigo? Ik had dezelfde opmerking twee jaar geleden, toen City Live met het Glowe-widget verhaal afkwam: portabiliteit is leuk voor de ontwikkelaar, maar is het dat ook voor de gebruiker?

    Jullie willen een kwaliteitsfilter zijn voor de gebruiker. Dat is vriendelijk, maar houdt dit ook niet innovatie tegen? Er zal dus maar één Sudoku-applicatie zijn - leuk, maar als ik nu een Sudoku-variant bedenk die misschien veel leuker is? Zal die dan niet kunnen aangeboden worden op het Cubigo-platform? Of (misschien nog erger), zal de originele fabrikant zijn product zien vervangen worden door het mijne?

    Eén van de kritieken op de Apple Application Store is dat ze al zo streng zijn, om kwaliteit aan te bieden. Maar jullie zouden dus nog vele malen strenger moeten zijn? En hoe kies je nu voor iPhone of Android welke applicatie de beste is? Gewoon, de vrije markt. Je leest wat besprekingen, of neemt gewoon de populairste. Zoals je dat ook in de echte wereld doet.

    Enfin, ik heb nog wat bedenkingen, onder andere omdat ik bij i-City/City Live gelijkaardige ideeën heb zien komen en gaan, maar dit commentaarvakje is me te klein om het allemaal te vertellen. Maar zoals gezegd, als je eens over de middag tijd hebt om er over te babbelen, kom ik graag!

    Vriendelijke groeten,

    Jan Fabry

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Is inderdaad een interessante opmerking, waarover ik graag eens met jou van gedachten wissel. Je mag me altijd een mailtje sturen met een paar data om hier eens over te babbelen. Ik zal ook eens kijken of ik hier een blogpost over kan schrijven.

    Grtjs,

    Geert

    BeantwoordenVerwijderen